28 34 14 09

Forstå din fod

Evolutionen har gennem millioner af år hjulpet os med at udviklet en mildt sagt fantastisk konstruktion af foden. Den giver dig egenskaben af stabilitet i positionen af foden under vægtbæring. En egenskab der løser udfordringen med at absorbere og forplante trykket fra tyngdekraften. Samtidig skaber konstruktionen plads til at foden kan ændre form, hvor knoglernes position i forhold til hinanden kan flytter sig.

Samspillet mellem stabilitet og bevægelse i en sund fod ser du i det “at gå”. Når din storetå er ved at slippe kontakten fra underlaget med det bagerste ben, så vil positionen skabe en mekanisk opspænding af fodbuen. Dette øgede svajet i fodbuen, så fodknoglerne stabiliseres i forhold til hinanden. Det sker netop på det tidspunkt i bevægelsen, hvor fodens understøttelsesflade kun består af forfod og tæer.

I en sund fod med en fodkonstruktion som fungrer vil nerver, blodkar og lymfebaner også være vel afstemt i forhold til pladsforhold. En vigtig egenskab for sundheden. For foden er opbygget af rigtigt mange små celler, som er afhængig af et velfungerende kredsløb og nervesystem.

Eksempelvis er det nerverne i fodsålen som registrer tryk. Dette sanseinput sendes videre til hjerne og er ekstrem vigtige i kroppens arbejdet med at holde balancen i forhold til tyngdekraften. En sund fod er altså kendetegnet ved en velfungerende konstruktionen.

Den god nyhed er, at de allerfleste mennesker er født med en velfungerende fodkonstruktion. Den mindre gode nyhed er, at den største daglige trussel mod fodens konstruktion stammer fra dit fodtøj. For rigtig mange sko er skabt med symmetrisk skosnude som markant skader fodens stabilitet og bevægelighed.