28 34 14 09

Hvorfor hælspore?

Hvorfor opstår der en hælspore?

Årsagen til hælspore er ofte kombinationen af en fejlstilling i foden, hårdt hælisæt ved gang og fodtøj som invitere til vægtbæring på hælen

Hård hælisæt

De fleste, som har hælsporer, kan kendes på at de har et hårdt hælisæt både når de går og når de løber. Det betyder, at ved hvert skridt skabes et relativt højt og uhensigtsmæssigt stød på hælen. 

Med den belastning af de små celler i hælen er grundlaget lagt til at udvikle hælsmerter.

Til dig som gæster websitet

Websitet er opbygget af Fysioterapeut Christian van Deurs. Min intension er et ønske om at give svar på en række af de spørgsmål ud fra den erfaring jeg har opsamlet med hælsporebehandling.

Når det gælder sunde fødder er dine sko dem, der skaber rammerne for dine fødders bevægelse hver dag i mange timer. Derfor er sko så vigtige for din sundhed. I forhold til formidling om sunde fødder er jeg kommet til et punkt, hvor jeg oplever det giver mere mening at samle kernen af den relevante formidling. Her finder du også link til sko, hvor der er plads til dine tæer.

Så fremover får du ikke brug for at klikke rundt på websitet for at få svar på dine spørgsmål. I stedet har jeg valgt at lægge indholdet over på mit andet website “Fysioterapi Christian van Deurs”. Min anbefaling er at du bruge knap herunder og finder vej til denne side.

Christian van Deurs

Fodtøj

Har du hælsporer går du sandsynligvis rundt i sko med symmetriske skosnuder. Når storetå ikke har plads og bliver vredet skævt, så opstår der en forstyrrelse af hele fodens stabilitet.

Resultat bliver en øget belastning omkring hælknoglen og dermed en øget risiko for hælsporer.

Fejlstilling

 

Ved hælsporer ses ofte en fejlstilling af hælknoglen, og når positionen korrigeres, slukker hælsmerten. Pronation er den mest almindelige af de to fejlstilling, hvilket kan relateres til sko med manglende plads til tæerne.

Kropsholdning

Hælsporer er ofte forbundet med kropsholdninger, hvor vægten er forskudt bagud. I denne situation går kroppens lodlinje ned gennem hælen og dermed øges belastningen på hælen. Kropsholdningen med vægtforskydning tilbage på hælen er i tæt relation til kroppens balancereaktioner.

Denne spontane reaktion er normalt koblet til de symmetriske skosnuder med manglende plads til tæerne.

Kompensation forplanter sig

Når kroppen gennem længere tid bliver udsat for en fejlstilling i foden og hård hælisæt ved gang, så skabes et kompensationsmønster andre steder i kroppen. Eksempelvis vil nogle af hoftemusklerne spænde op og blive stramme. Dette mønster vil virke selvforstærkende på hælsporermønsteret og dermed bliver det sværere at genvinde en normalt og smertefri bevægelse.

Bliv klogere!

sunde fødder sko og hælspore

Tilmeld dig gratis mailkursus

Hælsporer, nedsunken forfod, hallux valgus tå og en række andre lidelser i kroppens bevægeapparat har direkte relation til sko, som mangler plads til tæerne. Når lidelsen først er opstået er der brug for viden og handling for at stille kroppen i bedst mulige helingsforhold.

I en række mail får du indsigt i de enkelte lidelser. Hvad er det og hvorfor opstår det? Hvad er tanken bag behandlingen og hvilke hjælpemidler findes?