28 34 14 09
hælsporer med kalkdannelse og inflammation i svangsenen

Hvad er hælspore?

Hælspore er en smertefuld inflammatorisk tilstand i hælen relateret til fejlbelastning af vævet. Inflammationen udspringer fra det område, hvor svangsenen under foden møder hælknoglen. I dette område kan der opstå en kalkdannelse kaldet en hælspore.

Den medicinske betegnelse for hælspore er plantar fasciitis. En mere retvisende ord for tilstanden i foden, da “iitis” fortæller at der er tale om inflammation og da “plantar fascie” er det medicinske ord for fodens svangsene. 

Placering af hælsmerte ved hælspore

Er du ramt af en hælsporer, vil du typisk have hælsmerte der, hvor der på billedet trykkes på hælen. Hos nogle vil smerten være placeret lidt mere på siden af hælen. Ved forværring af hælsporer-tilstanden vil smerten kunne brede sig ud på undersiden af foden og omkring anklen.

Røngtenbilledet viser en kalkdannelse både foran og bagpå hælknoglen. Dette ses dog ikke så hyppigt, men giver en god forståelse for hvorfor det kaldes en hælspore.

Hælsmerten kan slukkes

I denne video ser du, at hælsmerten slukker, når der skabes et træk i hælknoglen. Bevægelsen korrigerer en fejlstilling i anklen ved at ændre positionen af ankel og fod. Desværre er det ikke sådan, at du bliver kureret for din hælsporer ved, at der er en, som trækker i din hæl.

Iagttagelsen er dog ny viden indenfor forståelsen af hælsporer og danner grundlag for en række behandlingstiltag. Med denne viden skabes en bedre forståelse for “hvad er hælspore?”.

Bliv klogere!

sunde fødder sko og hælspore

Tilmeld dig gratis mailkursus

Hælsporer, nedsunken forfod, hallux valgus tå og en række andre lidelser i kroppens bevægeapparat har direkte relation til sko, som mangler plads til tæerne. Når lidelsen først er opstået er der brug for viden og handling for at stille kroppen i bedst mulige helingsforhold.

I en række mail får du indsigt i de enkelte lidelser. Hvad er det og hvorfor opstår det? Hvad er tanken bag behandlingen og hvilke hjælpemidler findes?