Ingen fortjener Hælsporer

Går du med hælsmerter, kan der være lys for enden af tunnelen. Hælsporer kan behandles, og der findes mange hjælpemidler, når du har ondt i hælen.

 

BehandlingVidenscenter

Slip af med dine hælsmerter

Bliv behandlet af en fysioterapeut, som har erfaringer med hælsporebehandlinger. Læs mere om diagnosen hælsporer her på siden eller book til til behandling.

Hvad er hælsporer?

Hælsporer – også kaldet fasciitis plantaris – er en smertefuld inflammatorisk tilstand i hælen. Inflammationen udspringer fra det område, hvor svangsenen under foden møder hælknoglen. I dette område kan der opstå en kalkdannelse kaldet en hælsporer.

Placering af hælsmerten

Er du ramt af en hælsporer, vil du typisk have hælsmerte, der hvor der på billedet trykkes på hælen. Hos nogle vil smerten være placeret lidt mere på siden af hælen. Ved forværring af hælsporer-tilstanden vil smerten kunne brede sig ud på undersiden af foden og omkring anklen.

Typisk placering af smerte ved hælsporer

Hælsmerten kan slukkes

I denne video ser du, at hælsmerten slukker, når der skabes et træk i hælknoglen. Bevægelsen korrigerer en fejlstilling i anklen ved at ændre positionen af ankel og fod, så hælsmerten slukker. Desværre er det ikke sådan, at du bliver kureret for din hælsporer, bare der er en, som trækker i din hæl. Iagttagelsen er dog ny viden indenfor forståelsen af hælsporer og danner grundlag for en række behandlingstiltag.

Hvorfor hedder det hælsporer?

Historisk set er navnet hælsporer opstået ved, at personer med hælsmerter har fået røntgenfotograferet deres fod. Hos en del af dem sås en kalkdannelse omkring den svangsene, som udspringer fra hælknoglen. Denne kalkdannelsen kunne potentielt ses på begge sider af hælknoglen. Da formen minder lidt om sporen på en ridestøvle, opstod betegnelsen “hælsporer”.

Kalk på begge sider af hælknoglen

Ligesom kalkdannelsen kan opbygges omkring fodens svangsene, så kan der også opstå kalkdannelse, hvor achillesenen tilhæfter til hælknoglen. Dette kaldes henholdsvis dorsal og plantar hælsporer. Placeringer er vist på røntgenbillederne.

FORSTÅELSE AF KALKDANNELSEN I DAG

Tidligere blev kalkdannelsen tænkt som årsag til hælsmerterne, men i dag er opfattelsen, at kalkdannelsen kan være en helingsreaktion på selve irritationen. Lidt som når en brækket knogle vokser sammen, og hvor der også er kalkdannelse i helingsprocessen. Røntgenfoto af en masse menneskers fødder viser også, at kalkdannelsen kan ses hos en del mennesker, uden at de nødvendigvis har hælsmerter. Tilsvarende er det ikke alle med hælsmerter, som har kalkdannelser ved hælknoglen.

Karaktertræk ved hælsporer

Hvordan opleves hælsporer?

 

Et fællestræk for stort set alle med hælsporer er den ret smertefulde oplevelse af “at træde ned på en meget øm hæl, når du stiger ud af sengen om morgenen”. Denne intense oplevelse falder delvist til ro, når “foden er gået varm”. For nogen vil det ske efter de første 10 skridt og for andre tager det længere tid. Samme oplevelse kan opstå, hvis kroppen har været i ro i løbet af dagen. Eksempelvis hvis du hviler i en sofa og så skal op på benene igen.

Et andet fællestræk ved hælsporer er, at hælsmerter griber ind og begrænser en række daglige aktiviteter som løb og gåture. Som nævnt reduceres hælsmerterne typisk, når “foden er gået varm”, men rammer så efter en kortere eller længere gåtur et punkt, hvor smerterne sætter en stopper for aktiviteten. Hælsmerterne kan også gøre en arbejdsdag med gående og stående arbejde “meget lang”. For nogen kan det resultere i en sygemelding for at give ro til heling i foden.

Fejlstilling af hælknoglen

Ved hælsporer ses ofte en fejlstilling af hælknoglen, og når positionen korrigeres, slukker hælsmerten. Det er det, som vises i videoen tidligere på denne side. En korrektion af hælknoglen åbner op for behandlingstiltag, som 

 • Manuel behandling af stramt væv og muskler med forhøjet tonus
 • Øvelser til at skabe bedre styring og stabilitet af hælknoglen
 • Tapeteknikker til at påvirke den neurologisk funktion af fod og underben
 • Indlæg til at stimulere mod neutralstilling af hælknoglen
 • Fodtøj som skaber plads til stabilitet af foden

Hårdt hælisæt

De fleste, som har hælsporer, har en gang og en løbestrategi med et hårdt hælisæt. Det betyder, at ved hvert skridt skabes et relativt højt og uhensigtsmæssigt stød på hælen. For at minimere denne provokation åbner det op for tiltag, som 

 • Ændret gangmønster og holdning
 • Omlægning af løbestrategi
 • Indlæg til absorbering af stød ved hælisæt

symmetriske sko

Har du hælsporer går du sandsynligvis rundt i sko med symmetriske skosnuder. Når storetå ikke har plads og bliver storetåen vredet skævt og der opstår en forstyrrelse af hele fodens stabilitet. Resultat bliver en øget belastning omkring hælknoglen og dermed en øget risiko for hælsporer. Løsningen er sko med plads til tæerne.

 

Kropsholdning

Hælsporer er ofte forbundet med kropsholdninger, hvor vægten er forskudt bagud. I denne situation går kroppens lodlinje ned gennem hælen og dermed øges belastningen på hælen. Kropsholdningen med vægtforskydning tilbage på hælen er i tæt relation til kroppens balancereaktioner. Dette karaktertræk med kropsholdning åbner for behandlingstiltag, som 

 • Holdningskorrektion
 • Træning af kroppens dybe stabiliserenede muskler
 • Brug af kroppens balancereaktioner
 • Understøtte holdning med fodtøj og indlæg

Inflammation i vævet

Symptomerne er typisk en smerte, som relaterer til inflammation af vævet omkring hælknoglen og ud i svangsenen. Dette er en naturlig biokemisk reaktion på, at vævet er overbelastet. Inflammationstilstanden vil ophøre i det øjeblik, cellerne har opnået en opheling. For at accelerere helingprocessen åbner det op for behandlingstiltag, som 

 • Inflammationsdæmpende medicin
 • Omlægning af kost
 • Terapeutisk laserlysbehandling
 • Cop behandling af ødem

Bliv klogere på hælsporer 

Tilmeld dig gratis mini-kursus over mail 

3

Hvad skriver internettet

Om hælsporer?

Virker det?

Kontakt

Thurø: Rolf Krakes Vej 28
5700 Svendborg

28 34 14 09

kontakt@hælsporer.dk

Send en besked